CORRUPCIÓ ALS ESPORTS

La corrupció es un abús de poder, utilitzat per subornar als funcionaris, el qual es típic en estats de la màfia.

També es pot definir com l’ús del poder legítim per beneficiar un interés privat. El principal incentiu per a la corrupció és la possibilitat d‘obtindre beneficis (sobretot econòmics). Hi ha diversos tipus de corrupció: la corrupció política, la policial, l’empresarial o l’esportiva.

Sí, als esports també hi ha corrupció. Tot seguit farem una repassada a alguns d’ells:

1- Cas Negreira

El cas Negreira és una investigació per una possible corrupció realitzada per l’Agència Tributària d’Espanya. Aquesta involucra a l’exàrbitre de futbol espanyol José María Enríquez Negreira, qui fou el vicepresident del Comité Tècnic d’Àrbitres (CTA) entre els anys 1994 i 2018. Aquest cas consisteix en el pagament de 7,3 milions d’euros per part del FC Barcelona a l’exàrbitre. Aquests pagaments, acreditats per l’Agència Tributària i Fiscalia, es van realitzar mentre encara estava al CTA. Aquesta acció comportava que el FC Barcelona obtingera bons resultats en la Lliga.

Actualment ja hi ha 2 denúncies acceptades pel jutge.

2- Cas de corrupció al tenis

En el tenis també hi trobem corrupció: dos jugadors falsegen el partir. Açò ho va fer 21 vegades l’egipci Youssef Hossan, qui va ser expulsat de per vida del tenis després de ser declarat culpable per la Unitat d’Integritat del Tenis (TIU).

Segons una investigació de la TIU es va descobrir que el jugador de 21 anys va cometre 21 infraccions de les normes d’anticorrupció entre el anys 2015 i 2019 .

Les infraccions van ser 8 partits arreglats, 6 de facilitar l’aposta i 2 sol·licituds a altres jugadors perquè no s’esforçaren al màxim.

3- Cas de corrupció al bàsquet

La fiscalia del Estats Units ha acusat a diversos entrenadors universitaris de corrupció, segons ha informat el medi NBC News.

Els quatre implicats són: Lamont Evans (assistent d’Oklahoma), Chuck Person (exjugador de bàsquet), Emmanuel Richardson (d’Arizona) i Tony Bland (ajudant de USC). Segons els jutges, Evans, Richardson i Bland van rebre uns 10.000 de dòlars en un programa federal . En total hi ha un total de 11 acusaments.

4- Cas de corrupció a les Paraolimpiades del 2000

L’any 2000 es van celebrar les paraolimpiades a Sidney, on Espanya va guanyar l’or en la categoria de bàsquet. L’equip de la Selecció Espanyola, conformat per 12 jugadors era imparable. Però,un mes després la revista Gigantes del bàsquet va descobrir que dels 12 jugadors, 10 no patien cap discapacitat.

Als jugadors espanyols els van obligar a tornar les medalles d’or immediatament. També hi va haver un jugador, que en realitat era un periodista, que perquè no el denunciaren es va fer passar per infiltrat.

Sense cap dubte, el cas de corrupció d’Espanya a les Paraolimpiades de Sidney es quedarà per sempre com un dels actes de corrupció més miserables als esports.

Tots aquests casos de corrupció esportiva són uns quants dels milers que existeixen. Una corrupció que no sols deixa una taca als esports, sinó que també embruta el món on vivim.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *