QUINA VISIÓ TENEN ELS ALUMNES DE L’IES JOSEP DE RIBERA SOBRE EL CONSENTIMENT?

 

L’alumnat de Projecte Interdisciplinari de 3r d’ESO ha decidit fer unes enquestes en forma d’entrevista per a saber què opinen els alumnes de primer i segon batxillerat ;5 xics i 5 xiques, sobre el consentiment. Per a esbrinar-ho, van plantejar unes situacions en les quals els alumnes havien d’opinar o dir com haurien actuat ells i elles.  

Les situacions amb les seues respostes són les següents: 

Martina ix de festa amb els seus amics i es fiquen molt borratxos, quan acaba la festa, el seu amic Víctor li diu que puge al seu cotxe i li diu de mantenir relacions sexuals. Al dia següent, Marta, una amiga de Martina, li pregunta si ha tingut relacions sexuals amb ell, però Martina no recorda haver dit que sí”. 

En aquest cas, l’alumnat havia d’opinar sobre aquesta situació. En el cas de les xiques, el 90% està d’acord que no va ser consentiment, ja que ella no estava en unes bones condicions físiques com per a mantindre relacions. Però, en canvi, l’altre 10% opina que la xica havia d’haver tingut més cura, ja que per molt borratxa que estigues eres conscient de les teues accions. D’altra banda, el 100% dels xics ha opinat que ha estat malament per totes dues parts: primer, el xic per no ajudar a la seua amiga en eixes condicions i, després, ella per no ser conscient després de les seues accions. 

“Xavier i Dídac queden per a esmorzar i Xavier li conta al seu amic que la nit anterior li va dir a la seua nòvia de mantindre relacions sexuals. Aquesta, primer, li va dir que sí però després, quan estaven a punt de fer-ho, li va dir que ja no volia. Ara bé, en aquells moments Xavier ja estava molt excitat i no podia parar”. 

Ací es va proposar a l’alumnat entrevistat que es posara en el lloc de Dídac.  El 100% de les persones entrevistades opina que Xavier ho va fer malament i que no va haver-hi consentiment. Però, un 10% dels xics entrevistats matisa que també va estar malament per part de la xica per dir que sí i després que no. 

“Una xica a la que li diuen Carlota està molt borratxa i vol mantenir relacions amb Mario, així que es fica nueta molt decidida a tenir relacions amb ell. Mario fa molt de temps que vol estar amb ella, però en eixes condicions li diu que es vista i que ja parlaran un altre dia”. 

Davant d’aquesta situació l’alumnat havia de posar-se en la pell de tots dos: en la pell de Mario en aqueix moment i en la pell de Carlota l’endemà. Ací també un 100% per part de tots dos diuen que si foren Mario li dirien a Carlota de deixar-ho per a un altre dia i parlar de manera més meditada les coses, i la si foren Carlota, per part seua, l’endemà li demanarien perdó. 

”Carla li demana a la seua nòvia Laura una foto íntima. Carla li mostra la foto al seu amic Alberto perquè opine. Laura ho descobreix i s’enfada.”

En aquesta última situació havien de raonar si consideraven que Laura tenia o no motius per enfadar-se. El 100% de l’alumnat entrevistat considera que té els motius suficients per a enfadar-se, deixar la relació i fins i tot denunciar.

Després d’aquestes preguntes i situacions ja sabem si l’alumnat de batxiller està prou informat com per a saber reconéixer una situació en la qual hi haja consentiment o no.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *