Què és el que més preocupa a l’alumnat de tercer d’ESO?

La salut mental, la sexualitat i les addiccions són els temes que més preocupen

A continuació, l’equip d’opinió de l’assignatura Projecte Interdisciplinar de l’IES Josep de Ribera us mostrará els 3 temes de més interés per a l’alumnat de 3er segons una enquesta realitzada.

A finals de desembre es va realitzar una enquesta, per a poder extraure informació a tot l’alumnat del tercer any i aquests van ser els resultats:

En quant a la realització i la recaptació d’informació, es va fer el següent:

Primer, es va realitzar el plantetjament corresponent, amb molts esborranys i correcions a l’hora de PI (projecte interdisciplinar) del dimarts, i al divendres s’elaborava poc a poc el formulari anteriorment mencionat, fins arribar al punt actual. Després, es va reenviar a tots els tutors de tercer per a que, a l’hora exclusiva de la tutoria, es realitzara i s’enviara donant el seu punt de vista o opinió.

Ens anem a centrar als tres primers temes, que són : Salut mental, Sexualitat i Adiccions.

Hi han especificacions de cara a aquests sectors, cosa que també hem recopilat i anem a dir el que han dit els alumnes de tercer:

Començant per la salut mental, el que més interesa es el suicidi com a primer lloc, amb una mitja d’onze suïcidis diaris a Espanya, 4000 a l’any a aquest país i des de darrers anys s’ha anat accentuant; depressió en segon lloc, seguent aquesta enfermetat mental una de les més prolíferes segons dades i fonts d’informació; ansietat en el tercer, amb raons molt semblants a l’anterior, i autoestima en quarta posició, i (segons diverses fonts) el 40% dels espanyols tenen l’autoestima baixa.

Passant al tòpic de la segona posició, ens trobem amb sexualitat, molt pròxim al primer, i el que més predomina són els anticonceptius i infeccions de transmissió sexual (ITS). A Espanya és el païs on les dones (90%) acudeixen a mètodes anticonceptius quan la situació ho requereix i prefereixen el preservatiu femení abans que la píldora, no com a altres països on prefereixen altres mètodes, com el DIU, la vasectomia o la ligadura de trompes. Anualment, tot arreu del món, uns 5000 adolescents menors de 19 anys donen a llum. Els enquestats a l’institut destaquen la falta de coneixement que se’ls ha proporcionat relacionat amb aquests tipus de temes, com xarrades d’informació bàsica o concienciació sobre aquest tema.

Ja per acabar, trobem el tòpic d’adiccions, on predomina per molt en general les drogues, i, segons diverses fonts, l’11,2% dels espanyols s’injecten substàncies de diferents tipus (psicoactives, inmunodepresives,…) sense contar el tabac i l’alcohol, on, per exemple, el 23,2% s’ha emborratxat als últims 30 dies. Es demanen molt les xarrades informatives per aconsellar els joves, i també es parla molt del tema de començar a consumir per pressió social o per agradar a la gent. Però incluïnt el tabac, aquesta droga va produïr 1780 morts degut al càncer de pulmó en menors de 18 anys el darrer any. I parlant de l’alcohol, anualment, 6000 menors sufreixen un coma etílic per tot el món.

Aquests estudiants están sedients de coneixement cap a aquests temes ja que diuen que no es parla el suficient.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *